JozeCooks.com
/

Van streek en verder

 

Smaken en voorkeuren zijn flink veranderd door de eeuwen heen. Dat wil echter niet zeggen dat smaken uit het verleden nu niet lekker meer zijn, integendeel. Smaakcombinaties van toen leveren verrassende gerechten op. Gerechten uit oma's keuken staan waarschijnlijk in je geheugen gegrift. Want er zijn van die gerechten die zij écht het allerlekkerst maken. Hier vind je een aantal recepten waar grootmoeders ongetwijfeld de beste in zijn.

  • gf_2514205_cm-b
  • gf_4984395_cm-b


Bonenpasta (Nederlandse hummus)

Benodigdheden
Basis
200 gram gekookte witte bonen
10 gram roomboter (kamertemperatuur)
1 theelepel aroma*
½ theelepel zout
*In bijna alle oorlog-kookboekjes komt de smaakmaker ‘aroma’ voor. Het is een geel goedje in een geel busje onder de naam     ‘aromat’ in de supermarkt. De oorlog-kookboekjes staan er vol mee. Het is een poedertje van vooral gedroogde uien en zout. Je kunt ook wat bouillonpoeder nemen of nog beter: wat peper, zout en een handje gedroogde of fijngehakte verse kruiden.
Naar keuze
2 eetlepels fijngehakte kruiden (peterselie, selderij, kervel, geraspte ui)
2 eetlepels tomatenpuree met eventueel wat gehakte peterselie
2 eetlepels appelmoes met 1 theelepel suiker
Bereiding
Spoel de bonen goed schoon in een vergiet en laat uitlekken. Doe ze in een kom met de boter, aroma en zout. Pureer de bonen grof. Voeg nu je smaakmaker naar keuze toe en pureer nogmaals tot je een mooie gladde puree hebt. Is het mengsel te droog? Voeg dan een scheutje water toe.


  • trolliebessen
  • Stilleven Mario ter Braak
  • Cheesecake



Griesmeelpuddinkjes met bessensaus
.
Benodigdheden
500 ml volle melk
50 gram griesmeel
4 eetlepels kristalsuiker
1 eetlepel vanillesuiker
Klein snufje zout
100 gram bessen
3 eetlepels poedersuiker

Bereiding

Vul vier puddingvormpjes met ijskoud water en zet in de koelkast (dit is om ze goed koud te maken).

Doe de melk in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Strooi de kristalsuiker erin en roer even door. Strooi dan de griesmeel er beetje bij beetje in, terwijl je goed roert met een garde, zodat je geen klontjes krijgt. Laat circa 5 minuten zachtjes koken en roer af en toe even goed door.
Voeg in de laatste minuut de vanillesuiker en zout toe. Roer door en laat kort meekoken.
Haal de vormpjes uit de koeling en giet het water eruit. Laat ze nat! Giet de pudding in de vormpjes en zet in de koelkast.
Maak de bessen schoon en wrijf ze door een zeef in een kom. Voeg de poedersuiker toe aan de bessen puree samen met 2 eetlepels water. Roer stevig door tot een gladde saus.
Verdeel de bessensaus over vier schaaltjes. Stort op de vier puddinkjes op de saus. 

Wat is griesmeel?
Wanneer tarwe na het malen wordt gezeefd, wordt het volkorenmeel opgesplitst in de 3 hoofdbestanddelen: zemelen, griezen en bloem. De griezen zijn de kernen van de tarwekorrel, ook wel de tarwe-kiemen genoemd omdat hier in alle mineralen en andere bouwstoffen zijn opgeslagen om een nieuwe graanhalm te laten groeien als de graankorrel wordt gezaaid. Het is dus een zeer rijk bestanddeel van de tarwekorrel! En die grof gemalen tarwekiemen noemen we dus griesmeel.

Appelstruif naar recept van Kasteel Twickel Appelstruif naar recept van Kasteel Twickel


Appelstruif uit oven of kamado
4 appels
1 el roomboter
3 eieren
150 ml melk
50 gr tarwebloem
2 el suiker                                                                                                                                                                                                                                                                          snuf zout                                                                                                                                                                                                                                                                              1 tl kaneel

Verwarm de oven tot 200 °C of gebruik de hitte van de kamado.  Vet een kleine ovenschaal in of gebruik een koekenpan die de oven  of in bbq in kan. e
( Schil )de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes. Smelt de boter in een koekenpan en bak hierin de appelstukjes tot ze zacht beginnen te worden.
Doe ondertussen de eieren in een en klop ze romig wit met de suiker .Voeg melk, bloem en kaneel toe en klop dit samen een paar minuten tot een egaal en  luchtig beslag.
Giet het beslag over de appels in de pan, of haal de appels uit de pan, doe in de ovenschaal en giet het beslag er overheen.
Temperatuur temperen naar 180 °C.  Bak de struif in de oven in circa 15 à 20 minuten gaar en lichtbruin.
Voor het serveren kun je de struif omkeren. Leg een serveerbord of -plank op de pan of ovenschaal en keer hem in een snelle beweging om. Bestrooi eventueel met wat kaneelsuiker of poedersuiker.

Struif= Eiergebak, eiergerecht, eierkoek.


Mosselen

2 kilo mosselen
1 grote ui
1 kop droge witte wijn
50 gram boter
1 el witte-wijnazijn
azijn
peper en zout

Spoel voor het koken de mosselen af in koud water. Als het goed is sluiten de mosselen zich. Geef mosselen die niet sluiten een tik. Sluiten ze niet, gooi ze weg. Ook de kapotte mosselen. Snij de ui doormidden. Vul de pan met de mosselen. Doe er het glas witte wijn bij, en de ui. Breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook. Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen koken. Licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of schud de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken, af en toe schudden. De mosselen zijn ongeveer in 5 à 6 minuten gaar. Giet af en vang het kookvocht op.
De saus: smelt de boter in een pannetje. Voeg de wijnazijn eraan toe en roer goed. Voeg, wanneer de mosselen klaar zijn, 1 eetlepel kookvocht toe aan de boter-wijnsaus, en een flinke snuf peper. Giet de saus over de mosselen, of leg eerst de mosselen op je bord en giet er dan wat van de saus overheen. Gebruik eventueel ook wat van de saus om de mosselen gewoon in te dopen.


Oesters openmaken


Oesters eet je vers, maak ze daarom op het laatste moment open. Op deze manier kan er ook geen vuil bijkomen.
Leg de oester op een vlak werkblad met de bolle kant naar beneden. Op deze manier blijft het water in de oester zoveel mogelijk behouden. De oester maak je open bij het scharnier, deze vind je aan de smalle kant. Het scharnier is de plek waar de oester z’n klep open en dicht doet. Richt het mes naar beneden zodat je nooit in je hand kunt steken!
Vouw een theedoek een aantal keren dubbel, leg deze op de oester en houd de oester stevig vast. Steek het puntje van het oestermes tussen het scharnier aan de smalle kant en ga met een trillende beweging de schelp in, draai dan het mes een kwartslag naar je toe, je hoort dan het scharnier breken. Draai het mes door en snijd de sluitspier aan de zijkant los. Nu is de oester open, snijd nu de oester los van de sluitspier aan de onderkant.

Oester Heerlijke oester


Oesters serveren
Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op geschaafd ijs of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers. Ter decoratie kun je eventueel zeewier op het ijs leggen


Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas

12 oesters 
1 eetlepel fijngehakte verse platte peterselie
20 gr Parmezaanse kaas
25 gr zachte boter
Verwarm de ovengrill.
Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, verkreukel de folie zodat je er de oesters stabiel op kunt leggen.
Open de oesters en giet het vocht af. Leg ze op het verkreukelde aluminiumfolie.
Meng de zachte boter met de fijngehakte peterselie en verdeel dit over de oesters. Rasp de Parmezaanse kaas en strooi dit over de oesters.
Zet de oesters een paar minuten onder de grill zodat ze kaas smelt en een mooi goudbruin kleurtje krijgt.

 

Oliebollen

 Grote beslagkom (of een teiltje)

Mixer

Grote pan met olie (neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie)

smoutebollen
smoutebollen
Smoutebollen
Smoutebollen
Nederlandse oliebollen
Nederlandse oliebollen
  • 1 liter melk
  • 1 kilo patentbloem
  • 3 theelepels zout
  • 14 gram droge gist (twee zakjes)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 500 gram rozijnen of krenten (optioneel - eerst 15 minuten wellen)
Foto door Bern Fresen van Unsplash

Bereiding

  • Wil je rozijnen of krenten toevoegen? Wel deze dan eerst 15 minuten in koud water. Laat ze goed uitlekken en maak eventueel nog wat droger met keukenpapier.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm, niet te heet.
  • Voeg alle andere ingrediënten in de beslagkom (behalve de rozijnen). Zorg ervoor dat de zout en de gist elkaar niet direct raken, dan werkt de gist minder goed.
  • Voeg de melk toe en mix met een mixer tot gemengd. Voeg nu de rozijnen toe en mix nog even.
  • Dek het oliebollenbeslag af met een schone theedoek en zet het op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming of in de oven (rond de 30 graden). Laat het ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm tegen het einde van de rusttijd de olie tot 180 graden Celsius. Maak oliebollen uit het beslag met oliebollenlepels of met een ijslepel. Doe niet te veel beslag op de lepel, dan worden ze te groot (en minder goed gaar).
  • Houd de temperatuur goed in de gaten, wanneer je oliebollenbeslag in de olie doet zakt de temperatuur. De temperatuur moet rond de 180 graden Celsius blijven.
  • Laat de gebakken oliebollen eerst even uitlekken op keukenpapier.


 
E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn