JozeCooks.com
/

Van streek en verder

 



Buikspek van de  Kamado.

Je ziet ze steeds meer: kamado’s, ‘barbecue eieren’. Deze barbecues raakten een paar jaar geleden ineens populair en zijn sindsdien niet meer weg te denken. Niet gek als je je bedenkt dat je er bijna alles op kunt maken: van een mals stukje kip tot aan een pizza en van brood tot aan soep. De kamado komt oorspronkelijk uit Japan en is oorspronkelijk een houtskool of houtoven gemaakt van klei. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de Amerikanen kennis met de kamado en zo werd de kamado naar de VS geëxporteerd. In de jaren ’70 werden merken geïntroduceerd die we nu nog steeds kennen: Big Green Egg en The Bastard bijvoorbeeld. Tegenwoordig wordt een kamado gemaakt van keramiek wat gebakken en geglazuurd wordt. Binnenin zit een keramische plaat waarop je houtkool kunt leggen. Met een kamado kun je barbecueën, maar je kunt er ook mee stomen, grillen, slow cooken, bakken. Eigenlijk vrijwel alles. Door het materiaal behoudt het een constante temperatuur en  kun je de temperatuur ook goed zelf regelen door meer of juist minder zuurstof toe te voegen. Ook kun je gebruikmaken van directe hitte of juist indirecte hitte.

Hoe werkt een kamado?

Onderin de kamado, in de pot, gooi je houtskool. Met een zogenaamde quick lighter die lijkt op een föhn, steek je de kamado het beste aan. Gebruik nooit witte aanmaakblokjes. De paraffine zal de kamado aantasten en de geur is lastig om er vervolgens uit te krijgen. Kies je voor indirecte hitte voor bijvoorbeeld slow cooking? Dan gebruik je een extra plaat. Voor een extra rokerige smaak kun je rookhout toevoegen.

Breng langzaam de temperatuur omhoog door zuurstof toe te voegen. Doe dit gedoseerd, het is immers makkelijker om warmte toe te voegen dan om de temperatuur te verlagen. Heb je de juiste temperatuur bereikt? Sluit dan de zuurstof toevoer af en wacht een tiental minuten totdat de temperatuur is gestabiliseerd. De kolen gaan overigens lang mee in een kamado, op 200 C zo’n 8 uur! Is de temperatuur gestabiliseerd? Dan leg je je ingrediënten erop.

mini KAMADO
mini KAMADO
Slowsmokedpastrami
Slowsmokedpastrami
kamado-
kamado-
Broodje hamburger
Broodje hamburger


Buikspek is een lekker en smaakvol ingrediënt wat je heel makkelijk op de Kamado kunt bereiden. Eigenlijk is het niets meer of minder dan de ongesneden variant van de geliefde speklapjes, maar dan beter!  Want met langzaam gegaard buikspek kan er, door de flinke hoeveelheid vet die het bevat, eigenlijk niets misgaan.

Ingrediënten voor de rub

6 el Bruine basterdsuiker

3 el Paprika poeder (gerookt)

2 el Zout

2 el Gemalen komijn

2 el Uienpoeder

1 el Knoflookpoeder

1 el Gedroogde tijm

1 el Gemalen zwarte peper

24 uur van te voren

Snijd de vetkant van het buikspek kruislings in. Snijd ook de vleeskant kruislings iets in, hierdoor kunnen de smaakstoffen goed in het vlees trekken. Wrijf het spek aan beide kanten in met de rub.  Dek af en laat het buikspek een nacht in de koelkast marineren.

Neem het gemarineerde buikspek uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

 Schuif de luchtregelaar onderaan de keramische basis helemaal open, verdeel 3 aanmaakblokjes over de houtskool en steek deze aan. Laat de deksel van de Kamado 10-12 minuten open staan. 

Leg het buikspek met de vetkant naar boven op het rooster, hierdoor trekt het smaakvolle vet lekker in het vlees en bedruipt het zichzelf tijdens het garen. Bovendien druipt het vet bijna niet anders zou er een enorme rookontwikkeling ontstaan. Sluit de deksel van de Kamado en breng deze naar een temperatuur van circa 100 °C. Laat het buikspek ongeveer 3 uur garen (‘slow cooken’) tot het vlees een kerntemperatuur van minstens 77 °C heeft bereikt. 

a

  • cote-de-boeuf-with-steak-rub
  • sticky-asian-porkbelly-buikspek-kamado-joe-recept-01
  • The-butchers-store-7
  • 1 kg buikspek zonder zwoerd
  • 2 el knoflookpuree
  • zeezout
  • ½ bosje tijm
  • ½ bosje rozemarij6-8 laurierblaadjes
 
E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn