Er is niet één gelegenheid die het niet toelaat om een wijntje open te trekken. Wijn kan eigenlijk altijd! Op een feestje, bij een etentje, op een terrasje of een borrel. Maar ook thuis op de bank na een lange dag of bij een vers bereide maaltijd. En zelfs gewoon zomaar, omdat je daar zin in hebt!
Alle wijn is anders. Dit heeft te maken met onder andere de druivensoort . Er zijn ruim duizend verschillende druiven die gebruikt worden voor wijn. Ook de herkomst van de wijn, het klimaat, de ligging en de rijpingsprocedure hebben invloed op de smaak van wijn. Er zijn elk jaar weer nieuwe soorten wijn om te proberen.
Wijn walsen, waarom doen we dat?
Je zit in een restaurant. De ober of sommelier laat jou de bestelde fles wijn zien. Ontkurkt en schenkt een klein beetje wijn in je glas. Nu is de beurt aan jou…
Neem je glas (bij de steel) en beweeg het zacht in kleine cirkeltjes. Dit heet het walsen van de wijn. Laat de wijn even tot rust komen en houd het glas tegen het licht (of voor het witte tafellaken). Nu volgt de eerste fase: wat zie je? Helder, troebel, licht, donker, purperrood, paars, wit, geel?
Vervolgens ruik je aan de wijn. Door het walsen komen de aroma’s vrij en ruik je veel beter welke geuren verborgen zit in je wijn. Elke druif en dus elke wijn bezit andere aroma’s. Ook komt er meer zuurstof bij de wijn door het walsen en dat proef je.
Druppels aan de binnenkant van je glas
Na het walsen zie je nu ook druppels langs de binnenkant van het glas naar beneden trekken. Wij noemen dat het tranen van de wijn. In Frankrijk heten die druppels ‘jambes’ (benen).
Deze tranen duiden enkel op alcohol. Hoe dichter de tranenregen, des te hoger het alcoholgehalte van de wijn. Het tranen zegt dus niets over de kwaliteit van de wijn. Maar...het alcoholpercentage staat op het etiket, dus tranen zijn mooi maar het liefst van blijdschap.
Het walsen van wijn is geen overbodige handeling. Je geniet daardoor nog meer van je wijn. Overigens is het geen overbodige luxe om het walsen thuis te oefenen ;)
Left overs
.🍷 Heb je rode wijn over? Maak er een mooie jus van.
🍚 Is de witte wijn nog niet op? Maak er diezelfde week nog een smeuïge risotto van.
🧊 Vries het restje in. Handig als je het langer wilt te bewaren of lekker in een drankje!
Wijn invriezen als ijsblokjes
Want we hoeven je toch niet meer te vertellen dat wijn héél wat gerechten lekkerder maakt? Om maar een even een beeld te vormen: het maakt je risotto stukken lekkerder (sterker nog: het is cruciaal), je maakt er heerlijke witte wijnsaus mee en je kunt er je mosselen in bereiden.
Ook lekker: voeg een restje rode wijn toe aan je tomatensaus.
En laten ik je vertellen dat het in bovenstaande gevallen verdomd handig is als je gewoon maar even de diepvries hoeft te openen en een paar wine cubes hoeft te pakken. Natúúrlijk kun je ook altijd werken met verse wijn, maar vaak heb je in dit soort recepten maar een scheutje nodig en dan is het zonde om meteen de hele fles te openen.
Witte wijn is een alcoholhoudende drank die wordt gemaakt uit het sap van druiven. Hoewel vaak veronderstelt wordt dat witte wijn gemaakt wordt van witte druiven, kan het ook van blauwe druiven gemaakt worden. Of een wijn wit of rood is wordt dus niet bepaald door de kleur van de druif, maar door het druivenras. De smaak van witte wijn loopt van droog tot zoet, waar bij droge wijn geen of nauwelijks restsuiker van de druif aanwezig is, en bij zoete wijn juist veel. Witte wijn is natuurlijk het bekendst als drank, maar kan ook gebruikt worden om sauzen of desserts op smaak te brengen of om vlees en vis in te stomen.
Combineer witte wijn met Knoflook, Ui, Boter, Risotto en/of Bouillon.
Om rode wijn te maken wordt het vers geperste, maar nog niet vergiste sap van de druif een bepaalde periode gegist met de schillen van de druif. Waar witte wijn wordt gemaakt van ofwel witte, ofwel blauwe druiven, wordt rode wijn enkel en alleen gemaakt van blauwe druiven. De meeste rode wijnen zijn droog van smaak. Dat betekend dat tijdens de gisting nagenoeg alle suiker in de druif is vergist. Er is dus weinig restsuiker over. Toch kunnen rode wijnen ook zoet zijn. De gebruikte druiven bevatten dan zoveel suiker dat deze niet helemaal verdwijnt tijdens de gisting. De restsuiker maakt de wijn dan zoeter. Rode wijn is natuurlijk het bekendst als drank, maar ook in de keuken kan het een lekkere toevoeging zijn aan gerechten. Zo kan wijn ingekookt worden om er zo wijnsaus van te maken, of kan het gebruikt worden om wild in te braden.
Combineer rode wijn met Ui, Knoflook, Boter, Tijm en/of Laurier.
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, soms zelfs in combinatie met witte druiven. Eigenlijk is rosé een hele lichte rode wijn.
De kleur die de rosé heeft komt van de schillen van de blauwe druiven. Want in die schillen, daarin zitten de kleurstoffen. Wanneer de schillen kort mee gisten met de wijn, geven ze hun kleurstoffen af aan het sap. Ook kun je de kleur uit de schillen krijgen door bijvoorbeeld zachtjes te persen. Dan ontstaat vaak een zachtroze kleur.
Er zijn ook donkerdere rosé wijnen. Bijvoorbeeld uit Spanje en Portugal. Deze rosé wijnen zijn dan vaak gemaakt van druiven met meer kleurstoffen in de schil. Ook kan de wijnmaker ervoor kiezen om de wijn langer met de druivenschillen te laten weken.
Of de druiven langer te persen, zodat er meer kleurstof uit de schillen vrijkomt.
In Europa is het niet toegestaan om rosé te maken, door rode- en witte wijn te mengen.
De grote uitzondering op deze regel is: Champagne. Om een rosé champagne te maken is het wél toegestaan om een heel klein beetje rode wijn (van pinot noir) toe te voegen aan de witte champagne.
De laatste jaren zien we dat de rosé wijnen steeds lichter van kleur – en droger van smaak worden.
Vertrouw niet op de smaakomschrijving op het etiket, proef de wijnen voor je gaat koken
‘What grows together goes together’: wijnen uit dezelfde streek als een gerecht of ingrediënt gaan vaak goed samen
Gerechten met een lange gaartijd hebben vaak een krachtige smaak
Neem de wijn als uitgangspunt en pas het gerecht daarop aan
Een dure wijn is niet per se de beste keus. Complexe (kostbare) wijnen zijn vaak moeilijker te matchen, omdat ze zoveel verschillende smaken hebben